Vinkkejä ulkomaille muuttoon

Monien bucket – listalla tuntuu olevan vähintään väliaikainen muutto ulkomaille jossain elämänvaiheessa. Uudet kokemukset ja tauko omasta arjesta houkuttelevat, mutta toteutus tuntuu kuitenkin ongelmalliselta. Ulkomaille muuttamisen tiedetään olevan mahdollista ja suhteellisen helppoa, mutta silti kaivataan konkreettisia neuvoja. Mun ensimmäinen postaus oli To Do List Ulkomaille muuttoon, mutta tässä tekstissä päästään käytännöntasolle, kun listataan konkreettisia vinkkejä ulkomaille muuttamiseen.

Asunnon löytäminen ulkomailta

Muutoissa yleensäkin oleellisimpia asioista on uuden kodin löytäminen. Etenkin ulkomaille muuttaessa uuden kodin viihtyvyys on tärkeässä roolissa. Ainakin seuraavia asioita on hyvä miettiä:

Sijainti
Tämä riippuu elämäntyylistä, mutta oma suositukseni on ehdottomasti muuttaa ainakin aluksi ison kaupungin keskusta-alueelle tai ainakin hyvien kulkuyhteyksien päähän keskustasta. Elämä uudessa kotimaassa saattaa tuntua aluksi yksinäiseltä ja keskustat taas ovat täynnä ihmisiä ja tekemistä. On sääli, jos joutuu jättämään tilaisuuksia väliin syrjäisen asuinpaikan vuoksi. Ulkomaille muuttaja ei myöskään välttämättä tunne vielä alueita, eikä niihin tutustuminen ennen muuttoa ole aina mahdollista. Keskusta onkin turvallinen vaihtoehto aloittaa. Paikanpäällä on helpompaa arvioida itselleen mieluisia alueita.

Asumismuoto
Kimppakämppä jo sananakin tuo monelle suomalaiselle negatiivisen mieleyhtymän. Me suomalaiset tykätään omasta tilasta ja kimppakämpissä asutaan lähinnä pakon sanelemana. Kimppa-asuminen voi kuitenkin olla loistava ratkaisu etenkin yksin ulkomaille muuttavalle. Kimppakämpässä on usein huonekalut, astiat, siivousvälineet – ja parhaassa tapauksessa myös kaverit valmiina. Myös AuPair – elämää kannattaa harkita sen helppouden takia – työpaikan järjestyttyä asuntoa ei tarvitse enää etsiä. Itselläni on ollut kerran jo sovittuna AuPair – perhe, mutta hyväksyttyäni sen tosiasian, ettei työ vaan kertakaikkiaan ole minua varten, jätin mahdollisuuden käyttämättä. Tämän perheen löysin Aupairworld-sivustolta ja olen kuullut muiltakin positiivisia kokemuksia palvelusta.

Huijatuksi tuleminen
Riski huijaukseen kasvaa, jos asunnon tarkistaminen ennen muuttoa ei ole mahdollista. Itselleni ei ole vielä käynyt mitään tälläistä, vaikka vähän arpapelillä ollaankin Facebook – ilmotuksen perusteella makseltu takuuvuokria. En kuitenkaan suosittele ottamaan tälläisiä riskejä, vaan käyttämään esimerkiksi välittäjää apuna asunnon vuokrauksessa.

Flatio
Ollaan käytetty tätä palvelua Prahassa ja oltu todella tyytyväisiä. Sivusto toimii Airbnb:n tavoin, mutta on tarkoitettu pidempiaikaiseen asumiseen (muutamasta viikosta kuukausiin), ja sivusto tuleekin huomattavasti halvemmaksi pidempää majoitusta hankkiessa. Ennen palvelu toimi vain itäisessä Euroopassa, mutta nyt huomasin sen laajentuneen useisiin eri maihin. Erittäin hyvä vaihtoehto esimerkiksi opiskelijavaihdon tai työharjoittelun ajaksi asuntoa etsiville.

Työn löytäminen ulkomailta

Monet työnhakukanavat, kuten LinkedIn ja Indeed, toimivat myös maailmanlaajuisesti ja niistä voikin tarkastella työpaikkoja eri puolilta maailmaa. Joskus töiden etsintä ulkomailta saattaa kuintenkin tuntua työläältä. Perinteiset rekrytointiprosessit ovat myös yleensä pitkiä ja aikaavieviä, mikä on toki ymmärrettävää pidempiaikaista työntekijää etsiessä. Muutamia oikopolkuja voi kuitenkin yrittää käyttää työnhaun helpottamiseksi:

Kontaktit
Asuuko joku tuttusi, sukulaisesi tai vaikka Facebook- kaveri kiinnostavassa kohteessa? Kysy mahdollisista puskaradio – työpaikoista. Olen itse sanonut monesti haluavani asua Lontoossa ja olenkin tästä syystä saanut ajoittain kaupungissa asuvilta tutuiltani vinkkejä sopivista työpaikoista. Mikäli suoranaista työpaikkaa ei heti löydy, osaa maassa jo asuva varmasti kertoa arvokkaita vinkkejä työnhakuun.

Kielitaito
Heikko paikallisen kielen osaamistaso saattaa muodostua haasteeksi työnhaussa. Kannattaakin tällöin keskittää hakua kansainvälisiin yrityksiin, joissa paikallisen kielen osaamista ei vaadita. Voit myös hakea töihin sellaisiin suomalaisiin yrityksiin, jotka operoivat ulkomailla. Suomalaisten suosimissa turistikohteissa suomen kielen taitoa voidaan pitää erityisenä vahvuutena etenkin asiakaspalvelutöissä. Tätä kannattaakin käyttää hyödyksi työnhaussa.

Googlaa kiinnostavia yrityksiä
Ja laita sähköpostia tai soita suoraan, vaikka haku ei olisi käynnissä. Itselleni on aina auennut näin eniten työmahdollisuuksia. Aika kliseinen on myös tarina hostellissa majoittuvasta reppureissaajasta, joka päätyykin työskentelemään hostellissa lunastaen näin itselleen ilmaisen majoituksen ja hieman taskurahaa.

Vinkki!
Työnhaun käytänteet vaihtelevat maittain. Virallisemmassa työnhaussa selvitä aluksi kyseisen maan käytänteet – esimerkiksi Englannissa työhakemukseen ei laiteta kuvaa. Näillä pienillä, mutta tärkeillä seikoilla, et pelaa itseäsi pois työnhausta heti kättelyssä.

Opiskelu ulkomailla

Itse suoritin AMK-aikoinani sekä opiskelijavaihdon että työharjoittelun ulkomailla. Erilaisia vaihtoehtoja ulkomailla opiskelulle löytyy ja niistä voikin valita omaan tilanteeseen toimivimman ratkaisun.

Opiskelijavaihto
Voidaan suorittaa ainakin lukiossa, ammattikoulussa ja korkeakoulussa. Valinnat kohteisiin suoritetaan usein keskiarvon sekä kohdemaan kielen osaamistason mukaan. Kohdemaan valintaa rajaa myös omaan tutkintoosi soveltuvan opintokokonaisuuden löytyminen vaihtokoulusta. Näitä seikkoja kannattaa siis miettiä jo opiskelupaikkaa valitessa 😉 Opiskelijavaihto kestää yleensä yhdestä kahteen lukukautta.

Tutkinnon suorittaminen ulkomailla
Koko tutkinnon voi myös suorittaa ulkomailla. Hakuprosessit vaihtelevat kouluittain, joten niistä kannattaa ottaa jo ajoissa selvää. Ulkomailla opiskellessa on oikeutettu mm. korkeampaan opintolainatakaukseen, mutta opintojen kokonaishinta saattaa muodostua hintavaksi mahdollisten lukukausimaksujen vuoksi. On myös hyvä tarkkailla koulutuksen tarjoamia työmahdollisuuksia Suomessa, mikäli suunnitelmissa on palata myöhemmin Suomeen.

Työharjoittelu ulkomailla
Monissa kouluissa harjoittelu on mahdollista suorittaa ulkomailla. Joissain kouluissa harjoittelun surittamiseen ulkomailla kannustetaan enemmän ja joillain aloilla se on jopa pakollinen osa tutkintoa. Omalla opintolinjallani työharjoittelun suorittaminen ulkomailla oli harvinaista, eikä koululla oikein osattu auttaa asian kanssa. Googlesta kuitenkin löytyy nykypäivänä onneksi kaikki tarpeellinen tieto 😀

Vinkki!
Europpan Unionin sisällä on mahdollista suorittaa Erasmus – vaihto tai Erasmus – työharjoittelu. Erasmus – kuukausia saa käyttää yhteensä 12 kk ja Erasmuksen aikana on oikeutettu Erasmus – tukeen. Erasmus – tuen summa vaihtelee kohdemaan hintatson mukaan. Lisää tietoa Erasmuksesta täältä

Ulkomaille kotiutuminen

Vaikka tarkoituksena ei olisikaan jäädä loppuiäksi maahan asumaan, on pieni kotiutuminen kuitenkin osa kokemusta. Kotiutuminen on pitkälti omasta asentesta kiinni, mutta tilannetta voi pyrkiä helpottamaan muutamilla keinoilla:

Kavereiden löytäminen
Miten löytää kavereita? Sitä saattaa joutua oikeasti miettimään yksin uuteen maahan muuttaessa. Helpointa on etsiä kavereita muiden maahan muuttaneiden joukosta, koska he ovat samassa tilanteessa. Uusia kavereita ei kannata alkaa vertailemaan kotimaan kavereihin. On tärkeää ottaa uudet ihmiset avoimesti vastaan ja hyväksyä se, että he eroavat omasta lähipiiristä. Mielestäni tämä on ollut aina yksi hienoimmista asioista matkustuksessa – ystävystyminen ihmisten kanssa, joiden kanssa ei varmasti olisi tehnyt tuttavuutta oman mukavuusalueen sisällä. Siinä oppii itsestä ja maailmasta ihan valtavasti.

Koti-ikävän poistaminen
Englannin puhuminen on aluksi kuluttavaa – tiedetään. Tekisi mieli puhua vaan suomea puhelimessa aina mahdollisuuden tullen. Kotiin kannattaa ehdottomasti pitää yhteyttä, mutta muistaa myös nauttia elämästä uudessa paikassa, eikä olla liian kiinni kotimaassa ainutlaatuisen kokemuksen aikana.

Facebook – ryhmät
Melkein kaikilla isoilla kaupungeilla on omat Facebook-ryhmät expateille. Näissä ryhmissä järjestetään erilaisia tapahtumia, keskustellaan alueen expateja koskettavista aiheista ja tarjotaan asuntoja tai työpaikkoja maahan muuttaneille. Suosittelen liittymään tälläiseen ryhmään jo muutosta haaveillessa. Ryhmästä näkee vähän vuokrien tasoa, kaupungin haasteita ja sitä, millaista on elää maahanmuuttajana kyseisessä kaupungissa.Siinä muutamia käytännön vinkkejä ulkomaille muuttoon. Tämä aihe on mulle todella tärkeä , voisin kirjoittaa tästä vaikka kokonaisen kirjan 😀 Kirjoitan aiheesta lisää myöhemmin, kaikki ei vaan millään mahdu yhteen postaukseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s